Coupe du Monde de la Pâtisserie - Konditor-VM

22-23 januari 2017, Lyon
Klicka här för att komma till tävlingens officiella hemsida

CMP arrangeras vartannat år (udda år) i Lyon på samma arena och dagarna före Bocuse d´Or, VM för kockar. Det är 15:e gången som tävlingen organiseras med 22 länder från 5 kontinenter. Grundare av CMP är Master Pastry Chef Gabriel Paillasson, MOF Pâtissier och MOF Glacier samt Best Chef of the Year i Frankrike 1976.Gabriel är fortfarande President av CMP.

Länderna har kvalificerat sig till CMP via fyra kontinentala kvaltävlingar. Sverige genom att bli trea i European Cup i Genève i januari 2014. De sju högst rankade nationerna från de senaste tre CMP-tävlingarna är direktkvalificerade. Därutöver utdelas tre stycken wild cards, från Europa-kvalet Schweiz.

Sveriges lag på tävlingsarenan har ett arbetsschema där alla är engagerade i samtliga moment, mer eller mindre. När det gäller huvudansvar så är Lina Östberg lagkapten med ansvar för choklad och dessert, Maria Grave för sockerskulptur och Ronny Latva för is- och glasstårta. Fredrik Otterberg är reserv på plats. Coach för Konditorlandslaget är Martin Isaksson och Tony Olsson är lagledare och även medlem av juryn.

Tiden i tävlingssköken är 10 timmar och på den tiden ska följande skapas, presenteras och avsmakas/bedömas: 

En sockerskulptur max 125 cm hög bestående av ca 50% draget och blåst socker. Synkad designmässigt och inkluderad i kompositionen är också en chokladdessert av Valrhona grand crus för sex personer. Nytt för i år är att kreationen måste innehålla en ros eller orkidé.

En chokladskulptur max 125 cm hög bestående av 20% gjutna komponenter, 20% modellerat, ett färdiggjutet block på ca 25 kg som ska skulpteras och resterande fri teknik. En tallriksserverad dessert inkluderas i komposition och ytterligare 14 stycken till juryn för avsmakning.

Dessa två skulpturer och desserter presenteras på ett bord dekorerat enligt eget val och tema.

En isskultur som skapas baserat på två stycken isblock på 100 x 50 x 25 cm. Max storlek på den färdiga skulpturen är 160 x 70 x 50 cm. När den är klar placeras den i en frysvitrin tillsammans med frusen dessert (glass, sorbet) baserad på Ravifruit frukt/bärpuréer för sex personer. Två desserter för vardera 10 personer går till juryn för avsmakning.